A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Листи з минулого

Дата: 21.06.2019 21:00
Кількість переглядів: 1114

21 червня 2019 року в Будинку культури с. Дівички відбувся тематичний захід до Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни. На заході відбувалося вручення листів відправлених понад 75 років тому. Це листи, які не знайшли свого адресата в 1942-1945 роках. Їх відправники наші односельці, що під час Другої  світової війни були вивезені на важкі примусові роботи до Німеччини.

В обласному державному архіві над листами працювала завідувач сільської бібліотеки  Наталія Сергієнко.

Очільник громади  Тимофій Девко з перших днів не залишався байдужим (двічі відправляв бібліотекарів в обласний архів) і особисто  вручав листи жителям сіл Дівички та Ковалин. Кільканадцять ксерокопій листів та поодиноких фотографій цього дня були передані родичам остарбайтерів громади. Слухаючи уривки з листів люди утирали сльози.

Ведучі заходу Софія Курик та Наталія Сергієнко розповідали присутнім, що цього року на державному рівні про остарбайтерів говорять вперше. За статево-віковими характеристиками серед остарбайтерів було найбільше жінок (51%)  неповнолітніх (близько 41% серед чоловіків і 60% серед жінок). Ті, хто мав щастя повернутися на свою рідну Батьківщину, все життя намагалися забути ті страшні роки рабської праці й знущань і практично ніколи не говорили про це із родичами. Тож листи стали малесенькою розсекреченою через понад 70 років ілюстрацією історії підневільної праці українців у роки Другої світової війни. Надзвичайно сильна туга за Україною, сподівання хоча б на мить побачити рідних і неймовірна жага хоч якоїсь вісточки – те, чим щохвилини жили на чужині. І бажання зозуленькою перекинутися, щоб полетіти до рідного дому. Тож коли Софія Курик заспівала пісню «Рушив поїзд в далеку дорогу», плакати  не соромилися навіть чоловіки.

Аматорський коллектив «Дівичанка» (музичний керівник Василь Заболотний) виконав пісні про війну. Зворушливо та емоційно читали вірші про нелегкі випробування долі учні Дівичківського НВО  Альона Ломака, Вікторія Морозовська та Альона Савченко. Урочиста зустріч стала справжнім святом. І дуже хотілося б, щоб теплі почуття, щирі емоції та добрі справи завжди зігрівали серця всіх, хто цього потребує.

     На завершення зустрічі сільський голова Тимофій Девко подякував всім присутнім за вшанування пам’яті про земляків та побажав молодому поколінню не забувати своєї історії і своїх предків. Захід пройшов на високому рівні.

Ірина Самойленко,

директор Будинку культури

с.Дівички

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора